De meest gestelde vragen over schimmelnagels.

Kalknagels ofwel schimmelnagels zijn een veel voorkomend probleem. Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van deze aandoening. Wij krijgen dan ook veel vragen over dit onderwerp. Onze ervaren Provoet pedicure geeft in dit artikel antwoord op de meest gestelde vragen over kalknagels ofwel schimmelnagels.

1. Wat is een kalknagel?

een kalknagel ofwel schimmelnagelWat in de volksmond vaak een kalknagel genoemd wordt, is meestal een schimmelnagel. Dit is een nagel die is aangedaan door een schimmelinfectie en is vaak verdikt en verkleurd. Professionals praten dus over een schimmelnagel en de medische term is Onychomycose. Deze medische term is een samenvoeging van het Latijnse woord voor nagel (‘onycho’) en schimmel (‘mycose’).

Een kalknagel komt meestal voor bij een teen, soms bij een vinger. Vaak is de kleur witgeel, soms groen of bruin. Bovendien kunnen de nagels brokkelig zijn. Ze zijn lelijk om te zien en met een nagelschaar kom je er bijna niet doorheen.

2. Wat is een goed middel om kalknagels effectief te behandelen?

Er zijn diverse middelen te koop voor behandeling van voet-en nagelschimmel en ook wij hebben een breed assortiment. Vanuit mijn praktijk en die van collega-pedicures zien wij FunghiClear als een van de beste producten voor effectieve behandeling van schimmelnagels ofwel ‘kalknagels’.

FunghiClear voet- en nagelschimmel sprayFunghiClear is uiterst vloeibaar en kan daardoor de schimmel goed bereiken. Het creëert een milieu waarin schimmels niet kunnen leven en bezorgt u na een aantal maanden weer mooie nagels. Lees meer over FunghiClear, de behandeladviezen etc op de productpagina.

Behandeling met FunghiClear vereist wel discipline van u als gebruiker (elke ochtend en avond aanbrengen). Daarbij moeten ook de schoenen minimaal 1x per week aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel als FunghiClear of ProtectAir om herbesmetting te voorkomen.

Na enkele weken kunt u het eerste resultaat waarnemen. De nagel groeit uit en u ziet weer gezonde nagel te voorschijn komen Het duurt enige tijd voordat de aangetaste delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Na een aantal maanden heeft u weer een mooie gezonde nagel, afhankelijk van de mate van besmetting en de groeisnelheid van uw nagels.

Meer over FunghiClear ➤

3. Hoe kan ik een kalknagel het beste behandelen?

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, zal de schimmel zich langzaam uitbreiden. Om dit proces te stoppen kunt u beginnen met het gebruik van een goed werkend anti-schimmelmiddel.

Plan van aanpak.

In de professionele voetzorg wordt onderstaande manier van behandelen vaak algemeen geadviseerd. Deze methode heeft zich in de loop der jaren voor veel gebruikers effectief getoond.

1. De kalknagel moet ‘schoon’ gevijld worden. Dit betekent dat de aangedane harde laag zo veel mogelijk verwijderd moet worden om zo het anti-schimmel middel beter in te laten werken op de schimmel die actief is tussen de ‘kalklaag’ en uw gezonde nagel. Herhaal deze behandeling om de 3-4 weken.

Kalknagels behandelen - Fraisen

U kunt hiervoor een professionele nagelvijl kopen in onze webwinkel die u dan uitsluitend voor uw schimmelnagel(s) gebruikt om (her)besmetting te voorkomen. U kunt er ook voor kiezen om de eerste keer een kalknagel behandeling te nemen bij een pedicure die met een pedicure-frees nauwkeurig en snel de kalklaag kan verwijderen.

2. Spray nu de aangedane nagel in met FunghiClear en laat dit even inwerken. Doe dit ook preventief bij de nagels ernaast. Herhaal dit elke morgen en elke avond: een handeling van 10 seconden! U kunt ook een kwastje (niet meegeleverd) gebruiken als u liever wilt smeren, de verstuiver kan eraf geschroefd worden.

3. Zorg dat uw sokken en schoenen altijd schoon en droog zijn.

4. Spray ook de binnenzijde van de schoenen in om zodoende herbesmetting te voorkomen. Doe dit de eerste week elke dag en daarna 1x per week. U kunt hiervoor ook onze speciale anti-bacteriële en anti-schimmel schoendeo gebruiken: ProtectAir

Wij hebben een compleet startpakket voor u samengesteld zodat u zeker weet dat u alles in huis heeft voor een goede start van de kalknagel behandeling en bieden deze extra voordelig aan in onze winkel:

  49,75

Het kalknagel startpakket is speciaal door ons samengesteld zodat u weet dat u alles heeft om uw schimmel- en kalknagels effectief te behandelen!

 • 2 st. FunghiClear 50ml
 • 1 st. ProtectAir 100ml
 • 1 set professionele nagelvijlen

+ Gratis verzonden met PostNL zodat u snel aan de slag kunt!

 

4. Waarom niet gewoon medicijnen van de dokter?

Met de kanttekening dat wij niet een oordeel van een arts in twijfel willen trekken toch hierover het volgende als bespreekstuk bij een consult aan uw arts.  Medicijnen van de (huis)arts tegen schimmelnagels werken van binnenuit, zijn makkelijk in te nemen en kunnen wel helpen, maar kunnen ook schadelijk zijn voor uw gezondheid. Ze kunnen problemen veroorzaken met uw lever en/of nieren (kijk hiervoor op mijnmedicijn.nl) en kunnen uw lichaam resistent maken tegen penicilline, iets wat u wellicht voor ernstiger aandoeningen wel nodig heeft.

Voet- en nagelschimmel komt vaak van buiten en kan meestal ook het beste van buitenaf bestreden worden. Met FunghiClear geeft u de schimmels geen kans en kan uw aangedane nagel rustig uitgroeien. Met voetschimmel heeft u zelfs na enkele dagen al resultaat vanwege het feit dat de huid veel dunner is dan de nagel en daar het middel dus direct z’n werk kan doen.

Bij schimmelnagel besmetting in een vergevorderd stadium helpt dit vaak niet meer afdoende en is het raadzaam eerst een (huis)arts te raadplegen. Die kan u mogelijk aanvullend een korte medicijnkuur voorschrijven die schimmels van binnenuit dood. Dit in combinatie met behandeling van buitenaf met bijvoorbeeld FunghiClear kan een snel resultaat geven.

5. Hoe zit het met huismiddeltjes?

Er circuleren op het internet diverse verhalen over de bekende huismiddeltjes, lekker goedkoop en vaak al voorhanden. De meest voorkomende zijn Vicks Vaporub en natuur- of appel azijn. Deze producten zijn bedoeld voor iets anders dan het behandelen van voetschimmels en kalknagels, zijn weinig effectief en hebben allerlei bijwerkingen. Azijn is een zuur dat zowel de nagel, nagelriem als de huid eromheen ernstig uitdroogt, en Vicks doet ongeveer hetzelfde. Bij behandeling hiermee kunnen er zeer vervelende plekken ontstaan op uw voeten en handen en gaat uw huid verder kapot.

De tijd die u besteedt aan het behandelen met deze huismiddeltjes kunt u beter besteden door direct met een goed anti-schimmel middel als FunghiClear te beginnen. FungiClear staat geregistreerd als medisch hulpmiddel klasse1 en is speciaal ontwikkeld voor het effectief behandelen van voet-en nagelschimmel. FunghiClear geeft vaak een goed resultaat, stinkt niet, is gemakkelijk aan te brengen, is niet schadelijk voor uw gezondheid en goed betaalbaar!

6. Hoe ontstaan kalknagels?

Een kalknagel ofwel schimmelnagel ontstaat vaak uit een verwaarloosde voetschimmelinfectie die is overgeslagen naar de nagels. Daar ‘vreet’ die schimmel zich in de harde hoornlaag en is zodoende vrij hardnekkig en lastig te bestrijden.

Een kalknagel wordt veroorzaakt door een trychofytine-infectie en begint bij de vrije nagelrand. Van daaruit groeit de schimmel in de nagelplaat naar de basis van de nagel. De nagelplaat ziet er dan vaak een beetje kalkachtig uit: verkleurd (geelbruin), dof en brokkelig. De lengtegroei van de nagel wordt geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. De nagel kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.

De grootste risico’s op besmetting

Mensen met een verminderde weerstand behoren tot de grootste risico groep. U moet hierbij denken aan mensen die oververmoeid zijn, burn-out klachten hebben, chemokuren(hebben) ondergaan, sporters, oudere mensen etc.

De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, douches in sportgelegenheden en de sauna. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gauw gelegd. U bent zelf dan weer een bron van nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en het wassen met te veel zeep kunnen de infectie stimuleren.

7. Hoe kan ik schimmelnagels ofwel kalknagels voorkomen?

• Voorkom een warme en vochtige omgeving waarbij schimmels goed kunnen gedijen.
• Droog uw voeten altijd goed af, zeker tussen de tenen.
• Gebruik elke dag schone sokken die bij voorkeur van katoen of wol zijn gemaakt
• Blijf niet lang rondlopen met natte sokken of schoenen.
• Draag ruime, ventilerende schoenen, liefst van leer.
• Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten. Spoel uw voeten altijd goed af om zeepresten te verwijderen.
• Draag slippers wanneer u zich in vochtige ruimtes begeeft (sportschool/sauna/zwembad) zodat u niet besmet wordt.
• Zorg voor voldoende weerstand door een gezonde levensstijl.
• Als u regelmatig in de sportschool, zwembad sauna etc komt, gebruik dan preventief FunghiClear.

8. Feiten en fabels over kalknagels

De feiten:

 • Kalknagels ofwel schimmelnagels gaan nooit vanzelf over, die breiden langzaam uit. Niets doen is dus eigenlijk geen optie.
 • Een kalknagel ofwel schimmelnagel is met een effectief anti-schimmel middel middel goed zelf te behandelen als u consequent en op de juiste manier te werk gaat.
 • Aangedaan (verdikt en verkleurd) nagel materiaal kan niet meer herstellen, dat moet weggehaald worden en verder uitgroeien tijdens een goede behandeling! Lees meer over de uitgroei van kalknagels bevorderen
 • Voet- en nagelschimmel infectie heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne, eerder een overdaad hiervan (beperk het gebruik van zeep).
 • Schimmels gedijen goed bij warmte en vocht, ons advies: uw voeten goed ventileren en droog houden.

De fabels:

 • Met speciale serums of ‘wondermiddeltjes’ kunnen kalknagels binnen een week weer mooi zijn: dat is biologisch onmogelijk. Een kozijn met houtrot kan ook nooit meer herstellen, dat moet vervangen worden
 • Er is niets dat helpt tegen kalknagels…. Dat is echt onzin. Met een goed anti-schimmelmiddel en de juiste behandeling kunt u wel van uw kalknagels afkomen.

Goede informatie is het begin van een goede motivatie!

En goede motivatie heeft u nodig om uw kalknagels ofwel schimmelnagels goed aan te kunnen pakken. U leest dit allemaal niet voor niets en heeft waarschijnlijk al veel middeltjes geprobeerd. Wij weten dat dit frustreert en daarom reiken we u hier de juiste kennis, een bewezen behandel methode en de beste anti-schimmel middelen aan.

Als u alles consequent gebruikt op de aangegeven manier heeft u straks weer mooie nagels!

 • Bent u die schimmelnagels, kalknagels ook zo zat?
 • Kijkt u ook uit naar weer mooie verzorgde voeten? 
 • Wilt u ook de stap zetten en FunghiClear gaan gebruiken?

Zoek uw professional

Zoek een professionele pedicure, manicure of schoonheidsspecialist(e)

Search & have fun

Search anytime for whatever you need, for your business, fun or personal needs. Bello helps you find it easy and fast.

Explore

Users

Bello

Login

Register

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in ons privacybeleid.

Already have account?

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.